5 gode råd til et bedre julesamvær

For de fleste er julen indbegrebet af hygge og traditioner – centreret om familien.

Når man som forældre går fra hinanden, ruskes der godt og grundigt op i de vante traditioner. Navnlig den første jul kan føles kaotisk, utryg og ensom – for både børn og forældre.

Det er vigtigt at komme godt fra start i den nye tilværelse. Det kræver en del overskud, at få enderne til at mødes og få planlagt detaljerne for samværet.

Særligt julen er en meget følsom tid for mange på grund af de traditioner, man forbinder med denne højtid. Når man er midt i eller tæt på et brud, kan det være svært at tænke rationelt og objektivt. Det at skulle sidde sammen med den anden forælder og indgå aftaler kan være vanskeligt.

Gode aftaler forældrene imellem er dog vigtige for at skabe ro, således at børnene kan nyde julen.

Interrelate tilbyder med 5 råd for jer, der ikke har mulighed for at holde jul sammen med jeres børn:

  1. Planlægning er vigtigt

Det er en god ide at få styr på, hvor børnene skal være i julen i god tid. Både for at I har mulighed for at planlægge juleferien, men særligt for at børnene ved, hvad der skal ske og har mulighed for at indstille sig på dette, stille de nødvendige spørgsmål og få jeres svar.

Allerede i september/oktober bør I få lavet aftaler om jul og nytår. Kig gerne i kalenderen sammen og se, hvordan skiftene op til, under og efter julen ser ud. Hvis der er mange skift, så sørg for at minimere disse.

Hvis I lige er gået fra hinanden bør emnet drøftes hurtigst muligt, også selvom det er et meget følsomt emne. Jo hurtigere, der er styr på fordelingen af børnene omkring jul og enighed mellem jer som forældre, jo nemmere er det for børnene at finde ro i ordningen.

  1. Vær lavpraktiske

Når I laver aftaler om fordeling af børnene i julen, er det en rigtig god ide at tage højde for små – men vigtige – ting, så som:

  • hvordan kommer børnene fra mor til far eller omvendt
  • hvornår skifter vi (både angivelse af dato, tidspunkt og sted)
  • drøftelse af gaverne til børnene, herunder evt. prisniveau
  1. Én jul pr. år

Juleferien er et pusterum for børnene, hvor de kan slappe af og lade op, til hverdagen begynder igen.

De fleste børn vil elske at bruge juledagene på at gå rundt i nattøj og glæde sig over de gaver, de har fået. Giv børnene mulighed for at slappe af og nyde tiden både før, under og efter julen. Forsøg at minimere skiftene, da ethvert skift kræver energi af børnene.

Selvfølgelig ville børnene også gerne fejre jul med den anden forælder. Erfaringer viser imidlertid, at langt de fleste børn kan håndtere at være ved kun den ene forælder i julen, hvis forældrene også kan håndtere det. Den anden forælder vil kunne holde et mindre julearrangement for børnene inden eller efter juleperioden. Sørg dog for at have fokus på børnenes behov.

De fleste forældre deler julen og nytåret ligeligt. Ofte sådan, at den ene forælder har børnene hos sig i julen, mens den anden forælder har børnene hos sig i nytåret. Året efter bytter forældrene. Hvilken ordning I vælger, afhænger af flere ting. Bl.a. barnets alder, andre søskende, afstand mellem jer, familiernes juletraditioner etc. Men vigtigst er, at I som forældre kan fremstå enige overfor børnene. På den måde skal de ikke skal bruge energi på at forholde sig til jeres uenighed. De kan i stedet bruge deres energi på at nyde samværet med jer begge.

  1. Husk at hilse

Jeres børn befinder sig i en loyalitetskonflikt mellem jer som forældre, uanset om I vil det eller, ej. Børnene ved, at I er gået fra hinanden og de observerer jer og jeres kropssprog, når I mødes. Hav dette for øje i afhentningssituationer og hils pænt på hinanden. Man behøver ikke kunne drikke kaffe sammen eller udveksle gaver. Men det er vigtigt for børnene at mærke, at I to, som jo er de vigtigste personener i børnenes liv, kan kommunikere. Dette mindsker broens længde, som børnene skal krydse for at nå fra den ene af jer til den anden.

  1. Vær enige – også selvom I ikke er det

Børnene har behov for at vide, at det er jer som forældre, der tager ansvar. Og at I gør det sammen. Børnenes verden er formentlig vendt op og ned efter jeres brud og nu skal de også lære at holde jul hos jer på skift. Det er vigtigt, at aftaler om børnene fremstår som beslutninger, I som forældre har truffet sammen.

Det vigtigt for børnene, at begge forældre støtter op om den fordelingen af børnene, der er i julen. Også selvom man kan være ked af ikke at skulle holde jul med sine børn i år. Næste år kan situationen være den modsatte – og måske man i stedet kan glæde sig til at fejre nytåret med sine børn.

*****

Forsøg først at løse jeres konflikter selv. Hvis dette ikke er muligt, så vær ikke tilbageholdende med at bede om hjælp. Nogle gange kan familie og venner være i stand til at hjælpe. Andre gange kan det være bedre at søge professionel hjælp. At bede om hjælp kan være en rigtig god investering i jeres børns videre trivsel og udvikling.

Såfremt I ikke selv kan aftale fordelingen af børnene i julen, kan man søge om fastsættelse af samværet gennem Statsforvaltningen.

Hos Interrelate har I muligheden for i yderst professionelle, trygge og neutrale rammer at få drøftet de svære ting. Det gør det nemmere, at træffe de gode beslutninger for jeres børn. Det kan være lettere at tale om det, der er svært, når en neutral fagperson guider jer igennem samtalen. Vi vil også kunne rådgive jer i forhold til jeres konkrete problemstillinger. Vi hjælper jer gerne med at få skrevet aftaler ned, der er til gavn for både jer og jeres børn. I vil selv være med til at tage ansvar for jer og jeres børn uden inddragelse af offentlige myndigheder.

 

samvær i julen