relation til min eks

Hvordan får (eller vedligeholder) jeg en god relation til min eks?

I alle dine forhold – uanset om det er forholdet til dine venner, din ekskæreste eller nuværende kæreste – spiller tillid en stor rolle. Tillid er vigtig for relationen.

Tillid i en relation mellem dig og din ekspartner kan sammenlignes med, at du har en bankkonto. En følelsesmæssig bankkonto, hvor man kan foretage indskud og udtræk. Når man foretager indskud, fyldes kontoen og dermed øges tilliden mellem dig og din ekspartner. Når man foretager udtræk, etableres mistillid mellem jer.

At have overskud på den følelsesmæssige konto giver luft til de dage, hvor tingene bare ikke kører helt efter bogen. Luft til at komme igennem disse dage, uden at der skabes for mange misforståelser. Der bliver plads til, at uoverensstemmelser og gnidninger ikke udvikler sig til konflikter. Hvis der er underskud på den følelsesmæssige konto, vil kriser og konflikter modsat hurtigt blive en realitet.

I det følgende får du 6 måder at opbygge den følelsesmæssige bankkonto på i relation til din ekspartner.

1. Almindelig høflighed

Opfør dig ordenligt og vær høflig. Små ord som ”tak” og ”kærlig hilsen” kan have en stor betydning.

Vær taknemlig, hvis din ekspartner hjælper med at hente jeres barn, når du sidder fast til et møde. Og vis din taknemlighed. Anerkendelse fremmer tillid og relationen

2. Ærlighed

Man bliver ofte opdaget, hvis man forsøger at lyve sig igennem svære indrømmelser. Og det giver et stort minus på kontoen. Ved at være ærlig hele vejen igennem, opdager andre mennesker, at de kan stole på dig.

3. Afgivelse og overholdelse af løfter

Dette er en af de væsentligste måder at forøge eller formindske indholdet på kontoen. At bryde et løfte, giver et stort udtræk på kontoen. Hvis du gang på gang lover at komme med jeres barn til tiden efter samvær, og alligevel kommer for sent, så bliver det meget svært for din ekspartner at stole på dig.

4. Håndtering af forventninger ift roller og mål

Næsten alle ødelagte relationer bunder i modstridende forventninger til roller og mål. Det kan fx være, hvis din ekspartner ikke ved, hvilke forventninger, du har til opdragelsen af jeres barn.  Eller hvis din ekspartner ikke forstår, hvorfor det er så vigtigt for dig, at jeres barn skal starte på lige netop den skole.

Få sat ord på. Få talt om jeres forventninger til hinanden, jeres roller og jeres mål. Forsøg at få begges forventninger ud i lyset. Accepter og respekter, at I har forskellige forventninger.

5. Loyalitet

Vær loyal overfor dem, der ikke er til stede, hvis du vil opretholde en god relation til dem, der er til stede.  Dette punkt er også vigtigt i forhold til din relation til dit barn.  For hvis man taler grimt om eller brokker sig over sin ekspartner foran barnet, kan barnet havne i en loyalitetskonflikt, som vil kunne sænke barnets muligheder for at udvikle sig.

6. Sig undskyld

Din ekspartner glemmer eller tilgiver aldrig, hvis du forsøger at skjule dine fejltagelser. Erkend fejltagelser og beklag.

 

*****

 

Det er ikke sikkert at din ekspartner følger ovenstående råd. Men det, at du vælger at følge dem, kan påvirke relationen – og hvem ved, måske følger din ekspartner trop, når du bryder de dårlige vaner, som måske er skabt mellem jer.